Investera i Bitcoin: Bitcoin aktier och certifikat vs. handel med automatiserade robotar

Bitcoin är den största och mest välkända kryptovalutan på marknaden. Den kan handlas antingen direkt, eller som aktie eller certifikat, samt genom robothandel.

Bitcoin kurs

När Bitcoin först grundades 2008 var det den första digitala valutan som inte kontrollerades av banker eller en stat. Den var en så kallad decentraliserad valuta. Det tog sedan ett tag innan den blev igenkänd och folk kunde börja handla.

De första åren var värdet på Bitcoin uppskattat till bråkdelar av en dollar, mindre än en cent i början. Valutan var totalt okänd. Men i takt med att fler och fler fick upp intresset för Bitcoin, och tekniken som ligger bakom, gjordes lite försök att köpa och sälja de digitala mynten.

Lite senare, 2010, genomfördes det första köpet på internet med Bitcoin. En person köpte en pizza för 10 000 BTC, vilket vid den tidpunkten värderades till ungefär 25 dollar. Mycket har hänt sedan dess och den pizzan skulle ha kostat motsvarande en bra bit över en miljard svenska kronor när Bitcoin-kursen stod som högst!

Den högsta nivån för Bitcoins värde hittills var i december 2017 då en BTC kostade nästan 20 000 dollar. Därifrån gick bitcoinkursen snabbt nedåt en del, men har fortfarande hela tiden kostat flera tusen dollar per Bitcoin. 2021 har kursen gått upp mycket igen och mer än fördubblats i värde sedan årets början. Hur den kommer att gå framöver kan vi endast spekulera om.

Precis som för alla andra värdetillgångar beror på priset på Bitcoin på hur marknaden värdesätter det just nu. Det har genom året inträffat saker som gjort marknaden osäker, till exempel när hackare lyckats stjäla Bitcoins från företag som handlar mellan Bitcoin och andra valutor. I osäkra tider när marknaden ser Bitcoin som en riskfylld investering går kursen ner. När marknaden istället ser vanliga banker som osäkra, och ser behovet av ett alternativ, finns det möjlighet för Bitcoin att bli ett mer attraktivt alternativ för investerare.

Bitcoin certifikat

För att äga en Bitcoin behöver man ha tillgång till en särskild kod, eller nyckel. Om man går via en mäklare kan de hjälpa till med transaktioner och att hålla de digitala nycklarna i säkert förvar. För den som tycker att det är krångligt att äga kryptovalutan på detta sättet, men ändå vill investera i Bitcoin, finns möjligheten att köpa certifikat.

Certifikat är en värdepappersform som är menad att följa priset på en viss underliggande tillgång. Det går att investera i en mängd olika saker på det sättet, både aktier, råvaror eller valutor: inklusive Bitcoin. Certifikaten kan handlas hos många nätmäklare och går att ha på samma typer av konto som aktier eller andra värdepapper.

Skillnaden mellan att ha ett Bitcoin-certifikat och att köpa den digitala valutan direkt, är att du inte äger själva ”myntet” genom certifikat. Du äger endast ett värdepapper vars pris rör sig upp eller ner beroende på hur Bitcoin värderas på världsmarknaden.

Bitcoin-certifikat, precis som andra certifikat som går att handla hos nätmäklare, kommer med vissa avgifter. Det brukar dels vara ett courtage, alltså en avgift för köp-och sälj av certifikatet. Därtill brukar det finnas en spread, alltså en skillnad mellan köp- och säljpris. Det innebär att om man köper till samma kurs som man säljer kommer affären att göras med förlust.

Att köpa certifikat är förmodligen det enklaste sättet att investera i Bitcoin, för den som endast är ute efter att spekulera i en uppgång eller nedgång av priset.

Investera i Bitcoin och aktier

I skakiga tider är det många som letar efter alternativ till aktiemarknaden. Då är det många som ser möjligheten att investera i Bitcoin som ett intressant alternativ. Fördelen med Bitcoin är att den är oberoende av till exempel banker och stater, efter som det är en decentraliserad valuta. Alla transaktioner med Bitcoin görs mellan individer, eller med hjälp av privata mäklare.

Bitcoin är fortfarande en ung valuta och tekniken är ny, så hur den förhåller sig till aktiemarknaden eller påverkas av andra marknader är än så länge ganska osäkert. Det finns dock vissa tecken på att Bitcoin fungerar som en försäkring, en så kallad hedge, mot osäkra tider för aktier. När det på senare tid har varit mycket prat om handelskrig och liknande, har priset på Bitcoin gått upp. Det beror sannolikt på att många vill investera i Bitcoin som en liten försäkring mot möjligheten att världsekonomin skulle få det tufft, och aktierna på världens börser skulle falla.

Bitcoin robotar och automatiserad handel

Ytterligare ett sätt att investera i Bitcoin, är genom robotar som är programmerade för att utföra automatiserad handel. Det fungerar genom att de snabbt identifierar skillnaderna i prissättning på marknaden mellan köpare och säljare.

Eftersom Bitcoin handlas över hela världen kan det ibland finnas stora skillnader i pris mellan olika länder. I vissa länder handlas det mycket på kort tid, medan det i andra länder är ovanligare att folk handlar med kryptovalutor. En handelsrobot kan på nolltid identifiera dessa skillnader i prissättning och agera genom att köpa och sälja till gynnsamma nivåer. En handelsrobot är ett datorprogram som är utformat för att kunna tjäna pengar på snabba affärer, betydligt snabbare än vad mänskliga aktörer klarar av.

Handel som går ut på att tjäna pengar på prisskillnader mellan köp- och sälj kallas för att handla med arbitrage. Att handla med Bitcoin på det sättet skiljer sig från att investera i Bitcoin långsiktigt och spekulera i uppgång. Det är väldigt svårt att veta hur värdet på en tillgång som Bitcoin kommer att utvecklas i framtiden och många har försökt men misslyckats. På det sättet är arbitragetrading ett smart sätt att investera i Bitcoin där potentialen att hitta ett system som kan tjäna pengar är mycket större.

Det förekommer en hel del olika erbjudanden om automatiserad handel med bitcoinrobotar, men tyvärr är en del av dessa rena blåsningar. Det gäller därför att vara uppmärksam och endast använda tjänster som känns trovärdiga, och lyssna på rekommendationer från folk som faktiskt har prövat tjänsterna själva.

Bitcoin är en digital valuta som har gjort vanliga människor till miljonärer. Med det rätta systemet kan du tjäna pengar varje gång kursen för Bitcoin ändrar sig. Oavsett om kursen går upp eller ner.

Bitcoin robotar – Recension:

  • Bitcoin Code

  • Bitcoin Era

  • Bitcoin Profit

  • Bitcoin Billionaire