Investera i kryptovaluta: Hur man handlar kryptovaluta (2021)

Ordet kryptovaluta hörs allt oftare. Många vet knappt vad det är, eller att det går att tjäna pengar på det. Här går vi igenom det mesta om kryptovalutor.

Vad är kryptovaluta

Kryptovaluta är enkelt förklarat en sorts nya digitala pengar. Den nya tekniken har gjort det möjligt att på ett säkert sätt kunna överföra virtuella pengar till vem man vill, när man vill.

Alla transaktioner som görs med en kryptovaluta går att hålla koll på genom krypterad kod. Alltså kod som är väldigt svår att knäcka. Det gör att alla överföringar och köp som görs med kryptovaluta kan vara anonyma och säkra, då bara personerna som äger en viss ”peng”, en del av kryptovalutan, har koden som krävs för att kunna använda den.

Bitcoin är den största och mest kända kryptovalutan på marknaden. Den har nämnts många gånger på nyheter i mainstream-media och liknande. De som var tidiga och köpte Bitcoin kan ha blivit mångmiljonärer när valutan blev allt mer populär och priserna sköt iväg som en raket.

Förutom Bitcoin finns det en mängd andra kryptovalutor på marknaden. Faktum är att det finns över tusen olika kryptovalutor, eftersom egentligen vem som helst kan skapa en ny valuta. De flesta är dock inte värda mycket alls. Priset på kryptovalutor sätts av marknaden, alltså alla de som köper och säljer valutan. Några stora kryptovalutor förutom Bitcoin är:

 • Ethereum
 • Ripple
 • Litecoin
 • EOS
 • Tether

Det finns som sagt hundratals andra kryptovalutor, men dessa är några av de större som många har hört talas om åtminstone någon gång.

Ett begrepp som förekommer i samband med kryptovaluta är det engelska ordet ”mining”. Ordet betyder direkt översatt gruvarbete eller gruvdrift. Det görs som en liknelse med processen som krävs för att nya pengar av en kryptovaluta ska kunna skapas. Det är en process som behöver väldigt mycket datorkraft när långa koder av nya transaktioner ska registreras och nya så kallade ”block” skapas. Det hela är ganska komplicerat, men det finns dem som har tjänat stora pengar på att farma nya mynt i en kryptovaluta. På vissa håll är det en stor industri, många gånger på platser med billigare el efter som det kräver mycket energi att hålla igång datorer som jobbar för fullt dygnet runt.

Vad är en blockkedja?

När kryptovalutan Bitcoin slog igenom år 2009, lanserades en ny teknik som kallas för blockkedja, eller blockchain på engelska. En blockkedja fungerar så att den lagrar all ny information som tillkommer, som en sorts databas. När det gäller kryptovaluta så lagras framförallt information om alla transaktioner som gjorts. Informationen ägs inte av någon, den är decentraliserad. När nya transaktioner görs, måste blockkedjan hela tiden byggas ut. Den blir mer och mer komplex. Det är därför som det går åt så mycket datorkraft för att kunna skapa nya Bitcoins till exempel. Datorer måste arbeta dygnet runt många dagar för att kunna hantera de stora mängder kod som ryms i en blockkedja.

Köpa kryptovaluta

För den som vill köpa kryptovalutor finns det lite olika sätt att gå till väga. Ett av de enklaste sätten att komma igång är att handla via en nätmäklare för kryptovalutor. Då köper du en valuta till det pris som mäklaren anger och de sköter transaktionen, vanligtvis till en liten avgift.

Det finns också de som köper och säljer kryptovalutor på egen hand. Det kräver dock lite mer kunskap eftersom du själv måste ta hand om olika krypteringsnycklar och liknande, och se till så att du inte blir blåst. Det finns många köp- och säljmarknader på olika forum och Facebook-grupper till exempel, där vanliga människor handlar med Bitcoin och andra kryptovalutor.

Ytterligare ett sätt att köpa och handla med kryptovaluta är genom olika certifikat. Banker och nätmäklare säljer ofta olika produkter som är menade att följa riktkurserna för Bitcoin eller andra kryptovalutor. Tekniskt sett innebär det att den som köper certifikatet inte äger själva kryptovalutan, utan endast ett värdepapper som motsvarar värdet på den.

Skatt på kryptovaluta

Den som har handlat med kryptovalutor ska redovisa detta till Skatteverket. Vinster beskattas och avdrag kan göras för förluster. På Skatteverkets hemsida beskrivs utförligt vilka regler som gäller för skatt på kryptovalutor. Kort förklarat handlar det om 30 procent på vinster, och avdrag på 70 procent på förluster. Det ska redovisas i samband med deklarationen på bilaga K4 under avsnitt D.

Kryptovaluta Sverige

Precis som i många andra länder har intresset för kryptovaluta ökat enormt i Sverige de senaste åren. Det finns nu mer en mängd mäklare där svenskar kan investera i kryptovaluta. Det finns dessutom mycket tillgänglig information där ute:

 • E-böcker
 • Podcasts
 • Hemsidor
 • Bloggar
 • YouTube-videos

Där det går att lära sig en massa om kryptovaluta och hur de fungerar. I Sverige ligger vi långt fram när det gäller kunskap och erfarenhet av kryptovaluta, så det är ett bra tillfälle att börja sätta sig in i det nu.

Kryptovaluta i framtiden

Många som är insatta i kryptovaluta tror att det är nästa stora steg i hur vi kommer att handla med varandra i framtiden. Det finns många fördelar med att använda kryptovaluta som betalningsmedel, om det skulle bli mer utbrett i framtiden. Några fördelar är:

Anonymitet – Kryptovaluta spåras genom de transaktioner som görs. Dessa kan alla se. Men personuppgifter och liknande hålls anonyma, vilket för många är en stor fördel med kryptovalutan.

Snabba transaktioner – Eftersom kryptovaluta handlas direkt mellan två parter, är det ett mycket effektivt sätt att överföra pengar. Man behöver inte vänta på att olika banker och mellanhänder ska godkänna ens affärer.

Bankerna får mindre makt – Ett stort problem, som har orsakat många problem för vanligt folk, är bankernas makt. Bankerna tar höga avgifter för vanligt folk, medan de själva verkar komma undan allt fiffel och alla skandaler gång på gång. Med kryptovaluta har vanligt folk chansen att få mer makt och lämna mindre i statens eller bankernas händer.

Det är svårt att spekulera i hur framtiden kommer att se ut för kryptovalutor. Även om man visste säkert att kryptovaluta skulle vara sättet vi handlar på i framtiden, vet vi inte vilken av alla valutor som kommer att vara störst då. Kommer Bitcoin att fortsätta vara störst, tills den blir en accepterad betalningsform överallt? Eller kommer det dyka upp en ny valuta som blir vårt nya monetära system?

Oavsett vad vi tror, är det ingen tvekan om att intresset för kryptovaluta växer så det knakar, och det kan vara ett oerhört bra läge att börja sätta sig in i det, för att kunna investera i kryptovaluta redan nu.

Handla kryptovaluta

Det är enkelt att komma igång och handla kryptovaluta. Oavsett vad man tror om framtiden för krypto, är det intressant att investera i kryptovaluta för den som undersöker alla möjliga sätt att tjäna pengar på internet.

För den som är ny inom kryptovaluta är det förmodligen enklast att börja sin handel hos någon nätmäklare. Då är det enkelt att köpa och sälja snabbt, och det går ofta att ta in och ut pengar i svenska kronor eller någon annan så kallad ”fiatvaluta”.

För den som är mer insatt går det även att handla direkt för att äga koderna till de digitala pengarna själv. Den som är riktigt långsiktig kan till exempel förvara dem på en USB-sticka och låsa in i ett kassavalv.

Tjäna pengar på kryptovaluta

Det finns flera sätt att tänka på för den som vill tjäna pengar på kryptovaluta. Det finns huvudsakligen två sätt att tänka när man vill investera i kryptovaluta:

 • Långsiktigt
 • Kortsiktigt

Den som tror att kryptovaluta kommer att fortsätta växa och bli allt viktigare i framtiden, kanske vill investera på riktigt lång sikt. Då försöker man köpa de valutor man tror på och låta dem ligga, utan planer på att sälja på flera års sikt.

Ett annat sätt att investera i krypto valuta är att försöka tjäna pengar på kort sikt. Det kan handla om en spekulation i att kryptomarknaden är på väg att gå upp just nu, eller att hitta bra positioner att köpa och sälja under samma dag. Det finns till och med möjlighet att använda robotar som sköter handeln automatiskt.

Kryptorobotar och automatiserad handel

Kryptorobotar, eller bottar, är mjukvaruprogram som sköter handeln åt dig automatiskt. Det som är finurligt med dessa robotar är att de kan handla snabbt och utnyttja skillnader mellan köp- och säljpriser på marknaden. Eftersom handeln med kryptorobotar är automatiserad klarar de av att genomföra handeln snabbare än en människa någonsin klarar.

De robotar vi rekommenderar fungerar just på det sättet. Att hitta lägen där priserna skiljer sig mycket mellan köpare och säljare, och där förändringar i priserna sker snabbt, går det att tjäna pengar. Det kallas för arbitragetrading. Det skiljer sig från att spekulera i om en valuta ska gå upp eller ner. Spekulation på det sättet är betydligt svårare och mer oförutsägbart. Att inrikta sig på arbitrage ger möjlighet att bara handla i lägen som är gynnsamma, vilket är ett betydligt mer stabilt sätt att investera i kryptovaluta.

Det är viktigt att vara försiktig när man ska prova en kryptorobot. På internet förekommer det tyvärr en del scams, där folk försöker luras. De kanske marknadsför en kryptorobot och lovar att du ska tjäna pengar, fast roboten inte ens finns. De vill bara åt din insättning, som sedan försvinner. Var försiktig och använd till exempel våra rekommendationer, som vi själva har prövat och vet fungerar.

Just nu lever vi i intressanta tider och det gäller att ta vara på möjligheterna som finns omkring oss. Att börja investera i kryptovaluta är både roligt, intressant och åtminstone ett steg på vägen till hur framtidens handel kommer att se ut.

Bitcoin är en digital valuta som har gjort vanliga människor till miljonärer. Med det rätta systemet kan du tjäna pengar varje gång kursen för Bitcoin ändrar sig. Oavsett om kursen går upp eller ner.