#5 Annonser

Om man har en hemsida eller youtube-kanal kan man tjäna pengar på reklam. Men det är svårt att få succé.

Tjäna pengar på annonser och reklam

För den som har en hemsida eller en blogg kan annonser genom Google AdSense vara ett riktigt bra sätt att tjäna pengar på nätet. Riktigt framgångsrika bloggar kan till och med ersätta ett vanligt jobb, tack vare inkomsterna från reklam. I den här artikeln går vi igenom lite saker som är bra att veta, för att kunna komma igång och tjäna pengar på annonser.

Vad är Google AdSense?

Googles eget annonsprogram, AdSense är väldigt populärt. Det används både för annonsering på hemsidor, som till exempel bloggar, men även videos på YouTube använder AdSense för sin reklam. Många välkända stora företag använder AdSense för att marknadsföra sina produkter och tjänster.

Det är lätt att komma igång med annonsering genom Google AdSense. Det är dessutom pålitligt och väl beprövat. Du behöver ha en färdig sida, en blogg eller en YouTube-kanal för att kunna registrera dig hos AdSense. Sedan kommer Google att kontrollera din ansökan och därefter får du tillgång till verktygen du behöver för att kunna annonsera med AdSense.

Hur mycket tjänar man på annonser online?

Det går i teorin att tjäna hur mycket som helst med reklam på sin hemsida. Det som är avgörande för hur mycket du kommer att tjäna är hur många besökare du har, eller hur många tittare på YouTube.

Det kan ta tid att bygga upp en sida eller kanal med tillräckligt mycket innehåll för att locka besökare. Det är alltså inget som kommer att göra dig rik över en natt. Men den som har tålamod och bygger sin hemsida eller kanal över en lång tid kommer att bli belönad i slutändan.

Med Google AdSense kan man få betalt per visning eller per klick. Det varierar hur mycket man får till exempel beroende på hur populär ens hemsida är, och inom vilken nisch den är. Vissa nischer är mer populära att annonsera inom än andra. Många som bygger upp hemsidor och YouTube-kanaler har flera olika projekt igång samtidigt. På så vis kan annonsintäkterna komma från flera håll samtidigt.

Hur kommer man igång?

När du bestämt dig för att starta något som kan börja tjäna pengar på reklam, finns det lite olika sätt att komma igång. Det går att starta en blogg antingen genom någon form av bloggportal som Blogspot, eller genom att skapa en helt fristående blogg till exempel med WordPress.

För den som bara vill prova och inte investera några pengar är gratisalternativen bra. Den som är lite mer erfaren och har bestämt sig för att driva en blogg seriöst kanske ska fundera på att betala lite för en egen domän och så vidare.

Hur du än vill göra har vi lite tips kring hur det går till. Såhär kan du gå tillväga för att starta en blogg:

1. Välj vad bloggen ska handla om.

Det kan vara klokt att utgå från dina egna intressen. Vad är du intresserad av? Skriv om det. Det finns bloggar om nästan vad som helst: teknik, ekonomi, resor, skönhet och mode. Hitta en nisch där du kan skapa innehåll som är intressant att ta del av.

2. Skapa en domän

Din blogg behöver ha ett hem på internet, en så kallad domän. Välj något som är kopplat till din nisch och se om du kan komma på ett bra domännamn kring det.

3. Designa din sida

För att din nya blogg ska vara attraktiv för besökarna är det värt att lägga energi på designen. Om du är nybörjare på webbdesign kan du prova någon färdig mall. Det finns nästan alltid färdiga teman och mallar, till exempel på WordPress, som är enkla att komma igång med. Vissa är gratis och andra kostar pengar att använda.

4. Studera framgångsrika bloggar

Titta på hur andra bloggar ser ut. Besök några populära hemsidor och se hur deras inlägg är utformade. Hur långa är inläggen, och hur jobbar de med bilder till exempel. Bli inspirerad och försök att skapa ett eget innehåll som du tror att andra vill läsa. Då kommer du förr eller senare att kunna tjäna pengar på annonser på din blogg.

5. Ansök om Google AdSense

När din blogg väl är etablerad och ger ett seriöst intryck är det dags att ansöka om annonsering. Ansökan görs genom Google AdSense hemsida. Det är bara att följa instruktionerna och göra din blogg redo för annonsering. Vanligtvis tar det lite tid att få igenom ansökan, och ibland kan du behöva justera din sida för att den ska få ha annonsering. Ha lite tålamod och följ instruktionerna så kommer du snart vara igång och kunna tjäna pengar på reklam genom din nya blogg.

Kom igång med YouTube

Om skriftspråket inte är ditt bästa sätt att kommunicera, kanske YouTube är något för dig. Även på YouTube kan du skapa en kanal som fokuserar på dina egna intressen. Hitta en nisch där du kan komma på bra och intressanta saker att göra i videoform.

YouTube-kreatörer använder olika sätt att kommunicera, hitta ett som passar dig. Dina videos skulle kunna vara:

  • Humoristiska
  • Allvarliga
  • Informativa
  • Personliga

När du väl har kommit på vilken nisch du vill vara i, och vilken stil ditt innehåll ska ha, är det dags att starta din kanal. Det är gratis och väldigt enkelt att komma igång. Du behöver ingen avancerad utrustning när du börjar, en vanlig smartphone fungerar utmärkt som kamera. Om du gillar det kan det förstås vara värt att skaffa mer utrustning senare.

När du väl har kommit igång gäller det att vara uthållig och regelbundet lägga ut nytt material. Det krävs att du är etablerad och uppfyller vissa krav för att få annonsera på sin YouTube kanal. Men när du väl har nått dit har du stora möjligheter att tjäna pengar på reklam med hjälp av YouTube.